PERS LEOPARI

Persian leopard / Panthera pardus saxicolor

Açık kahverengi  üzerine rozet gibi siyah benekler içeren kürkü, leoparın otlar ve çalılar içerisinde saklanmasını sağlar. böylece avına sinsice yaklaşabilir.

Üreme olgunluğuna  3 yaşında ulaşırlar. Gebelik süreleri 3-3,5 aydır ve ortalama 2-3 yavru doğururlar.

Gelişmiş tırmanma yeteneklerini kullanarak avlarını aslanlara ve sırtlanlara kaptırmamak  için ağaçların üzerine taşır orada yerler.

Doğal yaşam alanı İran, Afganistan ve Türkmenistan’dır. Nesli tükenme tehlikesinde olan Pers Leoparı, EEP (Avrupa Nesli Tükenen Hayvanlar Programı) kapsamında uluslararası kurallar çerçevesinde koruma altındadır. Yurdumuzda eskiden Anadolu Leoparı  geniş bir yayılış göstermiştir. Günümüzde Batı Akdeniz, Güney Ege ve Hakkari’de zaman zaman Leopar görüldüğü bildirilmektedir.