OVA TAPİRİ (Lowland tapir)

Tapirus terrestris

Yaygın olarak Brezilya’da bulunmakla birlikte bütün kuzey Amerika’nın tropik ormanlarına yayılmış durumdadır. Güney Amerika’nın en büyük kara memelisidir.

Ova tapirlerinin en belirleyici özelliği burun ve üst dudaktan şekillenmiş, yaprakları soymak ve meyveleri kopartmak için kullandığı uzun, esnek hortum benzeri burnudur. Çok iyi bir yüzücü ve dalıcıdır. Karada da hızlı hareket eder.Deri parazitlerinden kurtulmak ve Jaguar, puma gibi karasal avcılardan korunmak için su içinde ve çamurda çok vakit geçirir. Otçul olan ova tapiri hareketli burnunu kullanarak yapraklar, sürüngenler, tomurcuklar ve küçük dallarla beslenir. Ayrıca meyve, ot ve su bitkilerini de yer. Genellikle tam gececil olmasalarda geceleri beslenir, gündüzleri orman örtüsünün altına saklanır.

Çiftleşme mevsimi bütün bir yıla dağılmıştır. 13 aylık gebelik dönemi sonunda 1 yavru doğurur. Çiftleşme dönemi dışında yalnız hayvanlardır. Sınırlı görme duyularına karşın güçlü bir koku alma duyuları bulunur. Acı, stres ve korku anında çığlığa benzer bir ses çıkartır. İdrar ve yüzlerindeki salgı bezleriyle sınırlarını işaretlerler.