MARA (Patagonian mara)

Dolichotis patagonum

Arjantin’in güneyindeki çölleşmiş çalılıklarda, çayır ve fundalıklarında yaşayan mara gün boyunca vakitlerini güneşlenerek herhangi bir tehdit durumunda çok hızlı şekilde sıçrayarak kaçabilir.

Saatte 45 km hıza ulaşabilir. Ot, fundalık, çimen gibi çeşitli bitkilerle beslenir. Bir başka türler tarafından terk edilmiş oyuklarda barınır ya da sık otların arasında geceler. Tek eşlidir. Eşini bulduktan sonra kendi türünden diğer çiftlerle yaşamı boyunca iletişim kuramaz. 90 günlük gebelik sonunda 2 yavru doğurur. Dişi maralar yavrularına ortak bakar. Yavru emzirmek için her gün yuvaya gelen anneler kendi yavrularını kokularından ayırt eder. Yetişkin erkek ve dişiler yuvanın sürekli etrafındadır. Her erkek kendi eşini izler ve onu korur. Bu ortak yaşam şekli avcılardan korunma sağlar.