KIRMIZI PANDA / Red panda

KIRMIZI PANDA / Red panda/Ailurus fulgens 

Kırmızı panda kuzey Myanmar’ın Himalayalar ve dağlık bölgelerinde ve Çin’in batısındaki Sichuan ve Yunnan Eyaletlerinde , ılıman dağ ormanlarında deniz seviyesinden 2.200 ile 4.800 metre arasında yükselen kalın bir bambu alt yapısının olduğu yerlerde bulunur.

Alacakaranlıkta aktiftir,  tırmanmaya elverişli yarı geri çekilebilir pençeleri ile genellikle ağaçlarda yaşar.

Diyetleri neredeyse tamamen bambudan oluşur, ön pençeleriyle sapları kavrar ve yaprakları keskin dişlerle keser. Bambu besin maddesi bakımından yetersizdir bunu telafi etmek için, kırmızı pandalar sadece günün yaklaşık yüzde 56’sında aktiftir  ve çok yavaş bir metabolizmaya sahiptir. Küçük kertenkele, kuş yumurtası, kök ve meyve gibi diğer yiyecekleri de yer.

Yılda bir kez ürer. Erkekler, özellikle çiftleşme mevsiminde, birkaç dişi ile bir araya gelir. Dişi, gebelik süresi ortalama 134 gün sonra içi boş bir ağaç yuva boşluğu içinde genellikle iki yavru doğurur.

Uzunluk:50-64 cm

Kuyruk uzunluğu:28-50 cm

Ağırlık:3-6 kg

Ömrü:8-10 yıl