İMPARATOR TAMARİN (Emperor tamarin)

Saguinus imperator

Güney Amerika’da Peru’nun doğusunda Amazon bölgesinde yaşar. Ormanlarda ağaçlar üzerinde yaşayarak meyve, çeşitli bitkiler, bitki nektarları ve böceklerle beslenir. Pençeleri ve elleri cisimleri tutma ve yakalama konusunda çok gelişmiştir. Pençeleri sayesinde bitki gövdelerini parçalayarak içlerinden çıkan sakızı da yiyebilirler. Bilinen en ufak maymunlar arasında yer alırlar. Oldukça ilgi çekici yapıda olan karakteristik uzun beyaz ‘sakal ve bıyıkları’ vardır.

4-20 bireylerden oluşan sosyal grup içerisinde yaşar. Grup içerisinde baskın olan dişi birkaç farklı erkek ile çiftleşir. 140-145 gün gebelik sonunda baskın dişi ikiz yavru doğurur. Grubun tüm üyeleri yavruların bakımı ve taşınmasında anneye yardımcı olur.