ÇİN MUNÇAK GEYİĞİ

Çin Munçak Geyiği / Reeves’s muntjac / muntiacus reevesi

Munçaklar, geyik ailesinin en küçük temsilcilerinden biridir. Yetişkinler 11 – 16 kg arasında bir ağırlığa ulaşır. Asya’daki ormanlara özgü olan bu küçük geyik, yoğun bitki örtüsünün bulunduğu habitatlarda yaşar. Yoğun bitki örtüsünde yaşamaya elverişli kısa sivri boynuzları, ayrıca erkek ve dişilerin üst çenelerinde kendilerini savunmak için kullandıkları keskin köpek dişleri vardır.

 

Yumuşak ağaçlar, otlar, az büyüyen bitkilerin yaprakları, sürgünleri ve düşmüş meyveler ile beslenirler. Aktivitelerinin çoğunu gün doğumundan önceki ve gün batımından sonraki iki saat içinde gerçekleştiren alacakaranlık türüdür. Çoğunlukla yalnız hayvanlardır, tek başlarına, çiftler halinde ve nadiren dört hayvandan oluşan gruplar halinde seyahat ederler.

Tehlikede olduğu zaman keskin bir havlama sesi çıkaran munçaklar ‘havlayan geyik’ olarak da bilinir. Çin munçağının alarm havlaması, diğer küçük memelilere bölgede kaplan veya leopar gibi bir avcının bulunduğu haberini veren mükemmel uyarılardır.

 

Gebelik süresi 210 gün civarındadır ve genellikle tek bir yavru doğurur. Yavru sekiz hafta sonra sütten kesilir ve dişiler ilk yıllarında cinsel olgunluğa ulaşır.