BOZ AYI

Brown Bear / Ursus arctos

Ayılar son derece meraklı, keşfetmeyi seven ve deneyimlerini akıllarında tutabilen hayvanlardır. Açlığa ve susuzluğa dayanıklı olmakla birlikte, kış uykusu öncesinde çok besin tüketmek zorundadır. Güzel kokulara olan ilgileri sonucu besinlerinin çoğunu bitkiler oluşturur, ancak böcek, solucan, balık, kuş, yumurta ve memeliler de besinleri arasındadır.

Yavrularını kış uykusu sırasında dünyaya getiren ayılar, mevsim şartları uygun olmadığında karnındaki yavruların gelişimini durdurarak doğumu bir süre geciktirebilirler. Yavrular doğduklarında 350 – 680 g kadardır.

Saatte 30 km hıza ulaşabilen ayılar ayrıca yüzme ve tırmanma konusunda da oldukça gelişmişlerdir.