AMUR KAPLANI (AMUR TİGER)

Amur Kaplanı/Amur Tiger/ Panthera tigris Altaica

Amur kaplanı Sibirya kaplanı olarak ta bilinir, Dünya’daki en güçlü ve en büyük kedi türüdür. Uzakdoğu kültüründe kaplan gücün, asaletin, kuvvetin ve büyüklüğün sembolüdür.

Amur kaplanlarının %90’ı Sibirya’nın seyrek ormanlarında geri kalanı Çin ve Güney Kore’de yaşar. 1940’lı yıllarda Rusya’daki nüfusu 40 adete kadar düşmüştür. 1947 yılında Rusya’nın dünyadaki kaplan avlanmasını yasaklayan ve tam koruma altına alan ülke olmasıyla birlikte nüfus bugünkü sayılara ulaşmıştır.  Kaplanlar başlarını sergilemek ve çin tıbbında bazı vücut parçalarını kullanmak amaçlı avlanmaktadır. 8 kaplan alt türünün 3 tanesi 20.yy’da yok olmuştur.

Dev patileri ve uzun tüyleri 1 m’yi bulan karda bile rahatça ilerlemelerini sağlar. Yalnız yaşarlar, rakiplerini uzak tutmak için kokuları ve idrarlarıyla kendi alanlarını işaretlerler. Güçlü gece avcılarıdır, av bulabilmek için kilometrelerce yol giderler. Genellikle Yaban domuzu, sığır, geyik gibi hayvanları avlar ancak kendisinden daha büyük hayvanları da avlayabilme becerisine sahiptir. Onların korkunç şöhretine karşın genellikle insanlardan uzak dururlar. Sık hastalanırlar,  avlanmaları güçleştiğinde insanlara saldırırlar. Diğer kedi türlerinin aksine serinlemek için akarsu ve göllerde yüzerler.

Dişiler 2-6 yavru doğururlar. Yavrular 6 aylık olduklarında avlanmayı öğrenirler,  ancak kendi bölgelerini belirlemeleri ve anneden ayrılmaları 2-3 yaşını bulur.

Siberian (Amur) tiger: 180 – 300 kg

Boyu 1 m’si kuyruk olmak üzere 4 m’yi bulabilir.