AFRİKA OKLU KİRPİ

African brush-tailed porcupine / Atherurus africanus

Gece aktif olan Afrika oklu kirpileri, kendi yuvalarını kazmazlar; yağmur ormanları ve ormanlardaki suyollarının kenarlarında, ağaçlardaki deliklerde, oyuklarda, terk edilmiş termit yuvalarında, kaya yarıklarında yaşarlar.110 günlük gebelik sonunda 1 yavru doğururlar. 2 ile 6 bireyden oluşan aile grupları, geceleri yalnız beslenmeyi tercih ederler.

Ekili bitkiler, kökler, yumrular, ağaç kabukları, düşen meyveler ana yiyecekleridir. Çok iyi tırmanıp, yüzebilirler. Korktuklarında veya bir tehdit hissettiklerinde vücudundaki dikenleri yukarı kaldırıp titreterek ses çıkartırlar. Bu sayede gerçek vücut ölçüsünün iki katı gibi bir görüntü sağladığı için düşmanlarını korkutabilir, ya da sivri oklarını düşmanlarına batırarak yaralar açabilirler. Leopar, yırtıcı kuşlar ve insanlar en büyük tehditleridir.