KAYA KARTALI

Golden Eagle / Aquila chrysaetos

Altın kartal olarak da bilinen kaya kartalı kayalık, ormanlık, dağlık bölgelerde yaşarlar. Yuvalarını özellikle ulaşılması güç sarp kayalıkların oyuk ve çıkıntılı kesimlerine ve yüksek ağaçlara yaparlar. Her yıl yeni dallar ekleyerek sağlamlaştırdıkları yuvalarını 2 m yüksekliğe 6 m genişliğe ulaştırabilirler.

Genellikle iki yumurta yaparlar. Çoğu zaman güçlü yavru, hayatta kalma şansını arttırmak için daha zayıf olan kardeşini yuvadan atar.

Kaya kartalının besininin çoğunu tavşan, sincap, kızıl tilki gibi memeli türler oluşturur ve avına saatte 190 km hıza ulaşan pike dalışıyla saldırır.