EMU

Dromaius novaehollandiae

Avustralya Kıtasına özgü ve uçamayan kuşlardan olan emu, Afri­ka’da yaşayan deve kuşundan sonra dünyanın en iri kuşudur. Güçlü bacakları sayesinde saatte 40 km hızla koşabilir. Genel olarak bitki kökleri ve meyveyle beslenen emular,  tarım ürünlerine zarar veren tırtılları ve diğer zararlıları da tüketirler.

Emuların suya girmekten kaçınmadıkları, hatta geniş ır­makları yüzerek geçtikleri söylenir.

Üreme mevsiminde erkek ve dişi emular, uğultuyu andıran boğuk bir sesle öterler.  Farklı renkleri ile dikkat çeken 5 – 15 adet siyahımsı yeşil renkte iri yumurtaların üzerinde kuluçkaya yatan, ge­nellikle erkek kuştur; bu arada dişi de bir ön­ceki yıl aralarına katılan yavruların bakımıyla ilgilenir.