Demo Slothttps://146.190.110.216/https://167.172.89.125/https://pesanantar.gramedia.com/demo-olympus/mochibet 88hksbetmporedkitabet138gbk76hebitopmpoxo

Zürafaların yaprak turşu keyfi…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Zoopark’ta bulunan zürafalar, kış ortasında taze yaprak bulamadıkları için yazdan hazırlanan yaprak turşusu ile besleniyor.

Eylül döneminde meşe yapraklarından yapılan turşu, kış döneminde hayvanların beslenmesinde kullanılıyor. Bidonlara doldurulan yaprak turşuları, yaklaşık 4 ay sonra sırayla çıkarılarak hayvanlara kurutulmuş yaprak ve yemlerin yanında veriliyor. Fermente olan meşe yaprağı turşusu hem beslenmesi hem tadı dolayısıyla hayvanlar tarafından çok beğeniliyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi hayvanat bahçesi yetkilisi, zooparkta bulunan hayvanların bakım ve beslenmesine çok önem verdiklerini belirterek, “Yaz döneminde taze yapraklar ve peletlerle beslenen zürafalar, kış dönemine girince taze yaprak bulma imkanları azaldığından dolayı, beslenme uzmanı arkadaşlar bunlarla ilgili ön hazırlıklar yapıyor. Bir miktar yaprağı kurutuyoruz. Ayrıca, yapraklardan turşu yaptığımız zaman besin değeri çok daha yüksek oluyor. Nasıl ki turşu fermente olduğu zaman insanlarda daha fazla faydalı olup hastalıklara karşı koruyucu oluyorsa, hayvanlarda da aynı etkiyi yapıyor.” dedi.

Zooparkta bulunan zürafalar için ise yaprak turşu yaptıklarını anlatan hayvanat bahçesi yetkilisi , “Eylül döneminde yapmaya başladığımız yaprak turşusu yaklaşık 4 ay sürede oluyor ve ondan sonra hayvanlara veriyoruz. Kışı zürafalar, yaprak turşusu da yiyerek geçiriyor. Nisandan sonra tekrar taze yaprak bulma şansımız var ve hayvanlarımız da mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam ediyor.” şeklinde konuştu.

ÖNCE LABORATUVARDA KONTROL EDİLİYOR

Yaprakların, en güzel olduğu eylül döneminde toplandığını anlatan hayvanat bahçesi yetkilisi, “Bu dönemde meşe yaprakları toplanarak bidonlara yerleştirilip ağızları kapatıldı. Burada asıl hedef, kesinlikle yaprakların havayla temas etmemesi gerekiyor. Buna rağmen buradan alınan numuneler laboratuvarlarda mantar ve maya açısından kontrol ettirilip herhangi bir sakıncası olmadığı kesinleştikten sonra hayvanlara veriyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.