Demo Slothttps://146.190.110.216/https://167.172.89.125/https://pesanantar.gramedia.com/demo-olympus/mochibet 88hksbetmporedkitabet138gbk76hebitopmpoxo

Bursa Hayvanat Bahçesi’nin yeni üyeleri

Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi, yeni hayvan türlerini ağırlamaya başladı. Böylece Bursa Hayvanat Bahçesi’ndeki hayvan popülasyonu 111 türe ulaştı.

Dünya standartlarında modern bir bahçe olarak 206 bin 600 metrekarelik alan üzerine kurulan ve hayvan barınaklarının yanı sıra 11 adet gölet, 2 bin adet ağaç, 50 bin çalı ve 150 bin yer örtüsü bitkisi ile hayvanlar için doğal yaşam alanı, ziyaretçilere de nefes alabilecekleri bir ortam sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’ne ilgi her geçen gün artıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin titiz çalışmalarıyla Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’ne (EAZA) tam üye olan Bursa Hayvanat Bahçesi, yenilenen fiziki mekanları ve hayvan barınaklarının yanında hiç bilinmeyen hayvan türlerini de ziyaretçilerle buluşturuyor. Toplam 111 tür ve 1070 hayvana EAZA standartlarında bakım, besleme ve koruyucu hekimlik hizmeti verilen Bursa Hayvanat Bahçesi’nin hayvan popülasyonuna kapibara, tapir ve mara da dahil oldu.

Yeni türler hakkında bilgi
Kapibara
Hollanda’nın Gaia Hayvanat Bahçesi’nden 2 erkek 2 dişi olmak üzere 4 kapibara Bursa’ya geldi. Güney Amerika Andeslerin doğusunda Venezüella ve Colombiya civarlarında yaşayan, uzunluğu 1 metrenin üzerinde ve yetişkin insan ağırlığında olan Kapibara dünyanın en büyük kemirgenlerindendir. Çok iyi yüzücü olan kapibaraların ömürleri 6-10 yıldır. Bu hayvanlar suyun içinde çiftleştiklerinden barınaklarında göletler oluşturulmuştur. Her hayvanın kendine özgü salgılanan koku sıvısı vardır. Bu tıpkı insanlardaki parmak izi gibidir. Bu koku sayesinde gurup içinde her hayvan birbirini kolayca tanır.

Tapir
Almanya’ın Dortmund, Hamburg, Saarbrücken Hayvanat bahçelerinden 3 dişi tapir Bursa’ya geldi. Tapir, domuza benzeyen, burunlarının kavrama özelliği olan ve otlanarak beslenen büyük memelilerden oluşan Tapirus cinsindeki hayvanların ortak adıdır. Güney ve Orta Amerika ile Güneydoğu Asya’nın cengel ve ormanlık bölgelerinde yaşar. Etleri ve derileri için avlanmaları sonucu sayılarını oldukça azaltmış ve son zamanlarda doğal yaşam alanlarının önemli ölçüde azalması sonucu da dört tapir türünün de koruma listelerine girmesine neden olmuştur. Yaşam süresi otuz yıl kadardır. Otçul beslenen hayvanlardır. En yakın akrabaları atlar ve gergedanlardır. İyi şartlar altında sağlıklı bir dişi tapir her iki yılda bir yavrulayabilir. Tapirlerin doğal yaşam süresi 25 ile 30 yıl arasındadır.

Mara
Almanya’nın Hanovver Hayvanat Bahçesi’nden getirilmiştir. Arjantin’in güneyindeki çölleşmiş çalılıklarda, çayır ve fundalık alanlarda yaşarlar. Maralar gün boyunca vakitlerini güneşlenerek geçirir, herhangi bir tehdit durumunda çok hızlı şekilde sıçrayarak kaçabilir. Saatte 45 km hıza ulaşabilir. Ot, fundalık, çimen gibi çeşitli bitkilerle beslenir. Bir başka türler tarafından terkedilmiş oyuklarda barınır ya da sık otların arasında geceler. Tek eşlidir. Eşini bulduktan sonra kendi türünden diğer çiftlerle yaşamı boyunca iletişim kurmaz. 90 günlük gebelik sonunda 2 yavru doğurur. Dişi maralar yavrularına ortak bakar. Yavrularını emzirmek için her gün yuvaya gelen anneler kendi yavrularını kokularından ayırt eder. Her erkek kendi eşini izler ve onu korur. Bu ortak yaşam şekli avcılardan korunma sağlar. Hayvanın barınağı ihtiyaçları gözeterek düzenlenmiştir.